HSP-Info.dk

Header Image  
           Se også Vores Sundheds-blog      www.fitness-vitalitet.dk

2.3 Introvert vs. ekstrovert
- nogle refleksioner

Som vi har skrevet det flere gange - det er uhyre vigtigt, at man som HSP/introvert (for der er mange fælles træk) søger selverkendelsen, og lærer sin disposition at kende. Samfundet og familierne er i meget høj grad domineret af de ekstroverte, og som introvert bliver man igen og igen kørt over .

Jeg har for nylig haft et par oplevelser, der egentlig fint beskriver forskellen fra ekstrovert til introvert.

Om at være sig selv ..

Først havde jeg en lang snak med en af mine søskende, som er en meget udadvendt og velfungerende single-mand først i '50-erne. Han skal konstant i byen, til selskaber, laver selv stor mad for den ene klub og den anden klub osv. Han har også sin faste vennekreds, som han gerne mødes med flere aftener om ugen. Han har aldrig forstået min attitude, beskriver os som "socialt handicappede".

En ekstrovert kan ikke leve sig ind i, at et sådant socialt aktivt liv faktisk ville være som et levende helvede for en introvert. Tænk, at skulle mødes med de samme mennesker hver uge, igen og igen, og snakke om de samme ting, igen og igen - ganske forfærdeligt. Men, sådan er vi så forskellige, og heldigvis kan broren og jeg tale om det.

I den her snak nævnte broren, at han var meget imponeret af en racerkører, der er invalid, og som han havde mødt i en eller anden sammenhæng. Han var så positiv og udadvendt, at det var helt utroligt. Sådan ville han gerne være. Jeg kunne kun indvende, at jeg synes at broren allerede er meget udadvendt og har ekstremt let ved at omgås andre personer. "Jo, men når jeg er til selskab, hvor jeg ikke kender andre, så har jeg svært ved at tage kontakt. Det irriterer mig, og derfor ville jeg gerne have et sind som den nævnte person".

Se sådan ville jeg som introvert aldrig tænke. Jeg er yderst tilfreds med mit sind, og også med de skævheder og besynderligheder, der en gang i mellem popper op - fx i relation til andre personer. Det er jo min skat, mit indre, min sjæl. Mit indre er konstant i bevægelse, det udvikler sig, er under vedvarende forandring. Der er min identitet, Hvor den ekstrovertes brors identitet helt klart ligger i relationerne og den ydre sociale aktivitet.

Social indlevelse

Et andet aspekt ved HSP/introversion er evnen til at indleve sig i andres situationer. Jeg skal ikke hævde, at vi er meget mere empatiske og dermed "bedre mennesker". Men der er forskelle.

Min gode gamle ven E. var i vinterferien hjemme på besøg hos sin aldrende mor i parcelhuset uden for Odense. Søsteren, der ligesom moren er særdeles ekstrovert, var også på besøg. E er til gengæld temmelig introvert.

Moderen havde fået ny naboer. Og det var lidt specielt, fordi det var en afghansk familie, en vognmand med hustru og to voksne døtre. Døtrene var inviteret ind til moren, som jo gerne ville lære de nye naboer at kende. Som mange afghanere var de høflige, vestligt orienterede og ville gerne komme på besøg. Problemet var bare, at de skulle have gløgg. Nu drikker man godt i E's familie, så det var helt naturligt en vinterdag - gløgg, hjemmelavet gløgg af den bedste.

E kunne se, at de to unge afghanske kvinder tydeligt var ubehageligt til mode ved det der gløgg-stads. De sad og stak til det, men ville ikke drikke af det - trods moderens og søsterens mange forklaringer om, hvor fantastisk denne gløgg efter gammel familieopskrift var.

E måtte bryde ind og gøre opmærksom på, at det måske var et problem, at de var muslimer. Det undrede E helt utroligt, at moren og søsteren, der ellers er meget progressive og samfundsengagerede, at de ikke kunne tænke så langt, at gløgg måske ikke var det bedste til et par muslimske piger, som man ingen gang kender. Han mener, at danskere ofte rimeligt tonedøve overfor kulturelle forskelle, men man må da alligevel kunne tænke sig om. Som introvert falder det helt naturligt, at man lever sig ind i en anden persons situation i en social gruppe - for man er jo vant til ofte selv at blive kørt over.

  • Næste artikel
  • Forrige artikel

    Opdateret 28.05.2012. Copyright 2011-18 Michael Karbo og HSP-INFO.dk

  •