HSP-Info.dk

Header Image  
                                                                                                                         Se også www.fitness-vitalitet.dk

2.3 Introvert vs. ekstrovert
- nogle cases og refleksioner

Det er som beskrevet ret vigtigt, at man som HSP/introvert (med de mange fælles træk) lærer sine dispositioner bedre at kende. Samfundet og familierne er i meget høj grad domineret af de ekstroverte, og mange introverte oplever igen og igen at blive kørt over .

Her følger et par virkelige oplevelser, der egentlig fint beskriver forskellen fra ekstrovert til introvert.

Om at være sig selv ..

En introvert havde en lang snak med hans bror, som er en meget udadvendt og velfungerende single-mand først i '50-erne. Han skal konstant i byen, til selskaber, laver selv stor mad for den ene klub og den anden klub osv. Han har også sin faste vennekreds, som han gerne mødes med flere aftener om ugen. Han har aldrig forstået den introvertes attitude og beskriver den som "socialt handicappet".

En ekstrovert kan ikke leve sig ind i, at et sådant socialt aktivt liv faktisk ville være som et levende helvede for en introvert. Tænk, at skulle mødes med de samme mennesker hver uge, igen og igen, og snakke om de samme ting, igen og igen - ganske forfærdeligt. Men, sådan er folk så forskellige, og heldigvis kan de to brødre tale om det.

I en samtale nævnte broren, at han var meget imponeret af en racerkører, der er invalid, og som han havde mødt i en eller anden sammenhæng. Han var så positiv og udadvendt, at det var helt utroligt. Sådan ville han gerne være.

Den introverte kunne kun indvende, at han allerede syntes, at broren var meget udadvendt og havde let ved at omgås andre personer. "Jo, men når jeg er til selskab, hvor jeg ikke kender andre, så har jeg svært ved at tage kontakt. Det irriterer mig, og derfor ville jeg gerne have et sind som ham".

Se sådan ville en introvert næppe tænke. Han er tilfreds med sit sind, og med de skævheder og besynderligheder, der en gang i mellem popper op - fx i relation til andre personer. Det er jo en skat, hans indre, hans sjæl.

Det indre er konstant i bevægelse, det udvikler sig, er under vedvarende forandring, og det er en identitet. Den ekstrovertes identitet ligger i relationerne og i den ydre sociale aktivitet.

Social indlevelse

Et andet aspekt ved HSP/introversion er evnen til at indleve sig i andres situationer. Introverte er ikke meget mere empatiske og dermed "bedre mennesker" end ekstroverte. Men der er forskelle.

Den introverte E. var i vinterferien hjemme på besøg hos sin aldrende mor i parcelhuset på Fyn. Søsteren, der ligesom moren er særdeles ekstrovert, var også på besøg.

Moderen havde fået ny naboer. Og det var lidt specielt, fordi det var en afghansk familie, en vognmand med hustru og to voksne døtre. Døtrene var inviteret ind til moren, som jo gerne ville lære de nye naboer at kende. Som mange afghanere var de høflige, vestligt orienterede og ville gerne komme på besøg. Problemet var bare, at de skulle have gløgg. Nu drikker man godt i E's familie, så det var helt naturligt en vinterdag - gløgg, hjemmelavet gløgg af den bedste.

E kunne se, at de to unge afghanske kvinder tydeligt var ubehageligt til mode ved det der gløgg-stads. De sad og stak til det, men ville ikke rigtig drikke af det - trods moderens og søsterens mange forklaringer om, hvor fantastisk denne gløgg efter gammel familieopskrift var.

E måtte bryde ind og gøre opmærksom på, at det måske var et problem, at de var muslimer. Det undrede E helt utroligt, at moren og søsteren, der ellers er meget høje i hatten med deres progressive samfundsengagement, at de ikke kunne tænke så langt, at gløgg måske ikke var det bedste til et par muslimske piger, som man i øvrigt slet ikke kender.

Hans forklaring var, at danskere ofte rimeligt tonedøve overfor kulturelle forskelle, men man må da alligevel kunne tænke sig om. Som introvert falder det helt naturligt, at man lever sig ind i en anden persons situation i en social gruppe - for man er jo vant til ofte selv at blive kørt over.

  • Næste artikel
  • Forrige artikel

    Opdateret 28.05.2012. Copyright 2011-21 HSP-INFO.dk

  •