HSP-Info.dk

Header Image  
           Se også Vores Sundheds-blog      www.fitness-vitalitet.dk

HSP og introversion - sarte sjæle med kreative evner

Uanset om man er mest HSP eller introvert, så er man på mange måder en lidt speciel og måske sart sjæl. Størstedelen af menneskeheden er NSP'er og ekstroverte, og samfundet, familierne, skoler og arbejdspladser er overvejende tilpasset flertallets behov. I situationer, hvor neutraltsensitive og ekstroverte stortrives, vil mange HSP/introverte føle sig utilpas og måske stressede. Der sker nemlig det, at de bliver overstimulerede,

Introverte og HSP'er kan altså være udsat for psykisk belastning, især hvis de ikke selv ikke forstår reaktionerne på stress og overstimulering.

Læs meget mere om overstimulering i vores artikel her, hvorfra vi har hentet denne figur:

En del HSP'er/introverte må gennemleve en problematisk barndom med dårlig trivsel, krænkelser (i bred forstand) og måske traumatiseringer. I voksenlivet kan det føre til dårligt selvværd (med neuroser og dårlige nerver) og måske misbrug af forskellig art.

Forstår man sin disposition som HSP'er/introvert, er situationen dog helt anderledes. Så ved man, at det er et meget interessant karaktertræk, der indeholder en masse spændende evner, ofte i det mere kreative felt.

Et rigt indre liv

HSP'er/introverte kendetegnes nemlig ved et rigt indre liv; man er meget engageret i de emner og forhold, der optager én, og man ser tit et lag dybere ind i tingene end andre. Derfor er der ingen grund til at skamme sig over eller problematisere det, hvis man tilhører den udvalgte skare af HSP'er/introverte. Tværtimod - der er lagt op til et meget spændende liv med masser af oplevelser, erfaring og kærlighed. Det kræver måske bare lidt arbejde med omprogrammering i forhold til familie, venner, arbejdsplads og udadvendte aktiviteter. Mange vil også kunne have glæde af at arbejde med meditation, psykoterapi og måske få inspiration fra Jungs dybdepsykologi. Og endelig vil mange HSP/introverte være religiøst/spirituelt interesserede.

Der er meget stor opmærksomhed om disse emner, og internettet er fuldt af gode artikler og websteder, hvor man kan møde ligesindede. Her på disse sider vil vi selv prøve at bidrage med materialer, der har haft betydning for os og vores liv som HSP'er/introverte.

Noget, der kendetegner HSP'er og introverte, er som nævnt det rige indre liv. Man har blandt andet stort behov for at forstå sig selv i forhold til sin fortid og familiebaggrund.

Det kan man så tolke på forskellige måder, men et af aspekterne ved disse dispositioner er i hvert fald, at man har større kontakt med det ubevidste. Derfor har det for os været gavligt at studere to af psykologiens helt store pionerer, nemlig Freud og Jung. De giver begge beskrivelser af menneskesjælen og dens mystiske, ubevidste lag. Det kan du læse meget mere om her på siderne.

  • Næste artikel
  • Forrige artikel

    Opdateret 25.10.2014. Alt materiale: Copyright 2011-17 ELI Consult og HSP-INFO.dk
  •